ČITAJUĆI ''SVE DOK''

PIŠE: Mirjana JURIŠIĆ

Ovo je jedna od onih knjiga za koje već nakon nekoliko pročitanih stranica znate da morate uzeti olovku i podcrtavati ili u tekicu prepisivati pametne misli i lijepe rečenice...

No daljnjim hodom kroz knjigu Predraga Fincija Sve dok (Fraktura, urednica Sanja Jovičić), postaje jasno da je to nemoguća misija: cijelu bi knjigu od blizu 400 stranica trebalo podcrtati ili prepisati. Toliko je to dobar primjer žanra autobiografske esejistike da biste išta od njega izdvajali. Jednostavno, u svemu uživate, sve pamtite! Iza Fincija (1946.) dvadesetak je knjiga, karijera sveučilišnog profesora estetike u Sarajevu i Londonu, uzbudljiva biografija čovjeka 20. stoljeća iz Bosne, rođenog u židovsko-hrvatskoj obitelji, čiji je život (kao i ova knjiga) podijeljen u dva poglavlja - Prije (rata u BiH) i Poslije (u engleskoj emigraciji). 

Kad se autor s darom rasnog pisca i pjesnika, bistre i duhovite intelektualnosti, eruditskog znanja i hedonističkih sklonosti uživanju u svemu ljudskom, odluči uobličiti fragmente svog bogatog iskustva u autobiografsko štivo, rezultat je knjiga reminiscencija na vremena i mjesta u kojima teče autorov i život njegova/naših naraštaja. Pritom, usprkos svim burnim, teškim, zlim povijesnim i društvenim okolnostima u kojima se odvija taj život, knjiga je pohvala životnoj radosti, strasnoj ljubavi svih vrsta i snazi ljudskog uma... Zabavna koliko i pametna, vrijedna da joj se vraćate "sve dok" ste kadri "ponešto u čudu života raspoznati".